23.04.13

"Õed nõiduses" Ugalas

Seekordne teatrikülastus viis meid Ugalasse. Vaatasime etendust "Õed nõiduses".


Tegemist on Terry Pratchetti samanimelise teose ainetel valminud näidendiga. "Õed nõiduses" on Kettamaailma lugudest kuues. Tempokalt kulgevas lavastuses näeb Lancre'i kuningriiki koos kuningapoja, võika kuriteo järel võimu haaranud hertsogi ja hertsoginna ning kolme nõiaga. Korraks näitab ennast ka Surm. Nõidade missiooniks saab kuningapoja päästmine, kuninga mõrvarite paljastamine ja õigluse jaluleseadmine.

Sander Puki lavastatud mitmekihiline näidend sobib vaatamiseks nii lastele kui ka noortele, samuti jagub põnevust ja mõtlemist täiskasvanutele, kellele pakuvad äratundmisrõõmu kindlasti erinevaid kultuuriloolised vihjeid ja alltekstid nagu näiteks Shakespeare'i "Hamlet".


Lavastuses on palju situatsioonikoomikat, mis saali naerust rõkkama pani, aga ka kurbi ja mõtlikke hetki. Selles on parasjagu päevakajalisust, hea hulk huumorit ja värvikaid karaktereid.


Lavakujundus oli pratchetlikult fantaasiarikas. Näitlejatööd dünaamilised ja särtsakad, eriti kehtib see nõidade - vanaema Weatherwaxi (Aarne Soro), Nanny Oggi (Vilma Luik) ja Magrat Garlicki (Kata-Riina Luide) - ning kurja hertsoginna (Triinu Meriste) kohta. Kaasa lõid ka Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias näitlemist õppivad noored.


Väga noortepäraselt oli kujundatud kavaleht, mille üht poolt võib kasutada plakatina toaseinal ja teisel poolel on lisaks osatäitjatele kirja pandud lühike Kettamaailma tutvustus.


Teatrikülastus sai teoks tänu heategevuskampaaniale "
Aitan lapsi!"
Kaidi Kuškis
emakeeleõpetaja

Kommentaare ei ole: