12.04.13

Projekti "Loodusele lähemale" kuues tegevus: looduse õppemängude valmimine

Ala lasteaia laste jaoks valmisid looduse õppemängud.

"Neid mänge mängides saab iga väike inimene sõbraks loodusega, saab meid ümbritsevast loodusest palju targemaks," ütles uusi õppevahendeid tutvustades Ala põhikooli õpetaja ja projekti "Loodusele lähemale" koostaja Evelyn Tamm.

Tema sõnul hõlmab see projekt läbi aasta loodusalaseid tegevusi. Üks osa sellest projektist ongi looduse õppemängu valmistamine. Idee sellise õppevahendi valmistamiseks saadi eelmisel aastal Ala koolis olnud looduskaitse rändnäituselt.


Looduspildid mängudele joonistas kohalik kunstnik Ülle Rosenberg, puitdetailid valmistas OÜ U.A.T. omanik Andrus Sööt. Projekti rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus. Helme vald toetas omaosalusega.


"Meid ümbritseva looduse tundma õppimist alustame juba lasteaias. Ja äsja valminud looduse õppemängud on kindlasti asendamatu abivahend looduse salapärasustesse süüvimiseks. Looduse teema on lasteaia õppekavas sees.  Uutesse õppevahenditesse põimitud mänguelementidega saab lastele väga palju kasulikku teavet meid ümbritsevast loodusest selgeks teha. Sest nendesse on joonistatud lindude, loomade, taimede ja meie aastaaegade kõige iseloomulikumate tunnuste temaatika. Ja kunstnik Rosenberg on osanud seda kõike kujutada väga lastepäraselt ja huvitavalt," selgitas Ala lasteaia kasvataja Laine Kink.


Kõneleja lisas veel, et Ülle Rosenbergil on väga hea kunstnikukäsi. Kõik loomad ja linnud on hõlpsasti ära tuntavad ning pilke püüdvad. Loomad ja loomajäljed, mürgised taimed, linnud ja linnumunad, veekogud ja iga nelja aastaaja kõige iseloomulikumad tunnused on väga detailselt välja joonistatud.


"Kui mulle tehti ettepanek lastele looduse õppevahendi elemendid joonistada, hakkas mõte kohe liikuma. See oli küllaltki aega nõudev, kuid ühtlasi väga huvitav töö. Kõik joonistused tegin otse puidule. Püüdsin valida erksamaid värve ning kõike ümbritsevat kujutada võimalikult lastepäraselt," rääkis uutele õppevahenditele joonistused teinud kunstnik Ülle Rosenberg.


"Ala lasteaias käib 21 last vanuses 2-7 aastat. Õnneks on viimastel aastatel lapsi juurde tulnud. Sellest järeldub, et Ala külas on mitu noort peret enesele eluaseme leidnud. Kuid see veel ei tähenda, et nad siia ka jäävad. Kui meie piirkonda ikka töökohti juurde ei tule, võivad nad minna sinna, kus on paremaid võimalusi ära elamiseks," ütles Ala lasteaia kasvataja Laine Kink.

Vello Jaska

Kommentaar
Keivo Türk, Ala lasteaia laps:
"Minule need mängud küll meeldivad. Nad on väga huvitavad. Olen kõikidelt stendidelt kirjutisi lugenud ja palju asju endale meelde jätnud. Nüüd tean, et mürgiseid marju ei tohi süüa ja oskan eristada ka linde ja loomi, kes meie lähedal elavad. Ka klotsidega on põnev mängida. Neid ringi tõstes saab mitmesuguseid looduspilte kujundada. Neid loodusmänge mängides ei hakka kunagi igav."








Kommentaare ei ole: