04.03.14

Lugu loob, jutt juhib - külas käis jutuvestja Piret Päär

Täna külastas taas meie kooli jutuvestja Piret Päär. Kui varem on ta jutustamas käinud väiksematele, siis täna sai teda kuulata kogu koolipere.

Piret Päär on veebruarist aprillini Valgamaal ringreisil rahvakultuuri keskuse Jutukooli projektiga "Lugu loob, jutt juhib", mille eesmärk on tutvustada lastele jutuvestmise traditsiooni ja eesti rahvajutupärimust.

Sissejuhatuseks rääkis Piret Päär, et jutud ja nende vestmine on teda alati saatnud. Tema lapsepõlvekodus räägiti palju lugusid. Ema ja isa jutustasid tõestisündinud jutte, üks vend rääkis muinasjutte ning teine vend jutustas loetud raamatuid ümber. Nii märkab ja otsib Piret Päär tänaseni inimeste juttudest ennekõike lugusid - isegi oma sõpradega on tal kokkulepe, et helistatakse ainult siis, kui on ka rääkida mõni tore lugu.

Vanematel õpilastel oli alguses eelarvamus, et neile küll pole tarvis muinasjutte rääkida. Neile oli üllatuseks, kui jutuvestja selgitas, et traditsiooniliselt oli jutuvestmine täiskasvanute ajaviide. Muinasjutudki olid mõeldud suurtele, mitte lastele. Kõiki populaarseid muinasjutte on aja jooksul muudetud lastele sobilikumaks.

Kui Piret Päär lugusid rääkima hakkas, jäi saal haudvaikseks ning ka kõige suuremad skeptikud kuulasid, silmad pärani - olukord, mida koolitunnis järjest harvem ette tuleb. Jutuvestja pajatatud lugudest muist olid tõestisündinud, muist aga muinaslood - või mine sa võta kinni! Kõikides lugudes oli sees mingi elutarkus: näiteks, et surnuaialt ei tohi midagi kaasa võtta või et rikkusest olulisem on see, kui sul on hea sõber.

Jututund möödus väga kiiresti, aga andis terveks päevaks mõnusa positiivse energia. Piret Päär suutis elavalt tõestada, et jutustamisoskusel on suur võim, eriti kui selle abil suudetakse kuulajates siirast emotsiooni esile tuua.

Kommentaare ei ole: