Sel nädalal külastasime ka Imavere Piimandusmuuseumi, kus tutvusime
piimanduse ajalooga, saime teada uut ja põnevat piimast ning harjutasime
lüpsmist uhiuuel lehmamulaažil.
Imavere Piimandusmuuseum asub aadressil H. Rebase 1. Hans Rebane oli
kooliõpetaja ja talupidaja, kelle eestvedamisel loodi 1908. aastal Imavere
Ühispiimatalitus. Piimandusmuuseum loodi Imaverre 1976. aastal. Muuseumi
püsiekspositsioon annab ülevaate piimanduse ajaloost. Välja on pandud nii
puidust piimatöötlemisseaded kui ka metallist koorelahutajad ja
võimasinad. Katlamajas asub Imavere Ühispiimatalituse restaureeritud
aurukatel "Pauksh" aastast 1926 ning jõumasin tollasest Franz Krulli
masinatehasest.
Saime lühikesel loengul teada, miks piim on kasulik. Kokku on lehmapiimas
üle saja biokeemilise ühendi: rasvad, valgud, süsivesikud, mineraalained,
vitamiinid, ensüümid jne. Kasvava organismi jaoks on piimarasv oluline
energiaallikas. Piimavalkudes on olemas kõik aminohapped, mida
inimorganism igapäevaselt vajab. Piima mineraalainetest on kõige olulisem
kaltsium, mis hoiab luud ja hambad tugevate ja tervetena. Samuti on piimas
kaaliumi, fosforit, magneesiumi jt organismile kasulikke aineid. Seetõttu
on piimatoodete söömine väga kasulik.
Samal päeval käis piimandusmuuseumis ETV võttegrupp, kes filmis muuseumi uut
lehmamulaaži. Meie kooli õpilased jõudsid teleekraanile, kuna proovisid
samal ajal lehmalüpsmist ning vastasid reporteri küsimustele.
Uudislõiku saab vaadata SIIT.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar