10.09.20

Ekskursioon Imavere Piimandusmuuseumisse

Sel nädalal külastasime ka Imavere Piimandusmuuseumi, kus tutvusime piimanduse ajalooga, saime teada uut ja põnevat piimast ning harjutasime lüpsmist uhiuuel lehmamulaažil.

Imavere Piimandusmuuseum asub aadressil H. Rebase 1. Hans Rebane oli kooliõpetaja ja talupidaja, kelle eestvedamisel loodi 1908. aastal Imavere Ühispiimatalitus. Piimandusmuuseum loodi Imaverre 1976. aastal. Muuseumi püsiekspositsioon annab ülevaate piimanduse ajaloost. Välja on pandud nii puidust piimatöötlemisseaded kui ka metallist koorelahutajad ja võimasinad. Katlamajas asub Imavere Ühispiimatalituse restaureeritud aurukatel "Pauksh" aastast 1926 ning jõumasin tollasest Franz Krulli masinatehasest.

Saime lühikesel loengul teada, miks piim on kasulik. Kokku on lehmapiimas üle saja biokeemilise ühendi: rasvad, valgud, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid, ensüümid jne. Kasvava organismi jaoks on piimarasv oluline energiaallikas. Piimavalkudes on olemas kõik aminohapped, mida inimorganism igapäevaselt vajab. Piima mineraalainetest on kõige olulisem kaltsium, mis hoiab luud ja hambad tugevate ja tervetena. Samuti on piimas kaaliumi, fosforit, magneesiumi jt organismile kasulikke aineid. Seetõttu on piimatoodete söömine väga kasulik.

Nooremad õpilased osalesid kohukese ja vanemad õpilased jäätise valmistamise õpitoas.

Samal päeval käis piimandusmuuseumis ETV võttegrupp, kes filmis muuseumi uut lehmamulaaži. Meie kooli õpilased jõudsid teleekraanile, kuna proovisid samal ajal lehmalüpsmist ning vastasid reporteri küsimustele.
Uudislõiku saab vaadata SIIT.


Teisi pilte vaata SIIT.                                    Fotode autorid: Maija Pallon, Kaidi Kuškis

Kommentaare ei ole: