25.02.11

Külaskäik Lätimaale, Naukšenisse

Läti iseseisvuspäeval, 18. novembril tegid visiidi Helme valda ja koolidesse külalised Naukšenist. Seoses Eesti iseseisvuspäevaga ootasid nad omakorda külla Helme valla õpetajaid Ala ja Ritsu koolist ning Helme vallavanemat.

Sõit Naukšenisse läbi Lilli Ruhja suunas võttis aega umbes tunni jagu. Sõidu tegid nauditavaks imekaunis ilm ja talvepakases sillerdavad lumised väljad ja metsad. Oma külaskäiku alustasime Koni algkoolist, mis 2009. aastal ühendati Naukšeni keskkooliga. Meid tervitas Naukšeni vallavanem Jānis Zuments. Koni õpetajad ja õpilased võtsid meid soojalt vastu väikese eeskavaga, mida alustati Eesti hümni laulmisega. Seejärel tutvustas kooli direktor Aiga Stier meile Naukšeni kooli ajalugu ja tänapäeva. Koni kooli juurde kuulub ka lasteaed, mille ruume me samuti külastasime. Kuna Koni kool asub endises Dikeri mõisas, siis on hooned üsna vanad. Renoveerimisega pole liialdatud: koolis on ahiküte, kõige värskemalt on remonditud kooli saal ja söökla, ent klassiruumides ja koridorides on säilinud mõnus vana kooli hõng ning mõisahoone atmosfäär lisab kodusust.

Meie külaskäik jätkus Naukšeni keskkoolis, kus lisaks tutvumisele kooli hoonete ja ruumidega nautisime väikest kontserti. Eriti soojaks tegid südame lätlaste hoogsad rahvatantsud ning võõrustajate koostatud slaidiesitlus Eestimaast, mille taustaks olid laulud "Eesti muld ja Eesti süda" (Inese ja Valdo Randpere esituses) ning T. Mäe "Koit". Kooliruumidega tutvudes hakkas silma, et õpilastele meeldib tegeleda käsitöö ja kunstiga: kõikjale olid välja pandud nende tööd.  

Pärast õhtusööki jätkus ringkäik Naukšenis. Külastasime Naukšeni vallamaja ja seejärel oodati meid Naukšeni kultuurimajja, kus selle juhataja Arnis Ozoliņši juhtimisel toimus "Eestlaste õhtu". Meeleolukat programmi alustasid Karksi-Nuia Muusikakooli õpilased ja õpetajad. Lühike vaheaeg võimaldas maitsta mulgikapsaid läti moodi. Nii nagu eestlased viskavad heanaaberlikult nalja lätlaste kuuenda varba üle, näitasid lätlased, et neilgi on hea huumorisoon: nad palusid eestlastel ette lugeda anekdoote eestlastest läti keeles. Anekdoodid ei olnudki nii naljakad kui eestlaste läti keel. Õhtu lõpetas Riias tegutseva ansambli Martin Confused esinemine. Kuna "Eestlaste õhtu" oli pühendatud Eesti iseseisvuspäevale, siis ei puudunud ka sündmusele pidulikkust lisav ilutulestik.

Külaskäik Naukšenisse oli väga meeldiv. Tore oli vahetada muljeid ja kogemusi Läti õpetajatega. 
Õp Evelyn loeb lätikeelset anekdooti. Teisi pilte vaata SIIT.

Kommentaare ei ole: