27.11.13

Raamatukogutund: Asta Jaaksoo rääkis Kitzbergist

Täna kuulasime Taagepera raamatukogus Asta Jaaksood, kes on Karksi vallas Leeli külas asuva August Kitzbergi tubamuuseumi omanik ja juhataja. Samuti tegeleb tema eestvedamisel Kitzbergi Sõprade Selts. Käesoleval aastal pälvis Asta Jaaksoo Mulgimaa Uhkuse auhinna.

Asta Jaaksoo rääkiski Kitzbergi Sõprade Seltsi ja Kitzbergi tubamuuseumi tegevustest. Muuseumis saab tutvuda Kitsede suguvõsa ja Kitzbergi loominguga. Sageli pakutakse võimalust seigelda kirjaniku loominguradadel jalgsi, ratastel või autoga. Seejuures tehakse peatusi endiste talude või talukohtade juures, mis on Kitzbergiga seotud olnud.

August Kitzbergi lapsepõlv möödus Penuja külas Niitsaadul. Tema vend Jaan oli seal koolmeister ja mõnikord pidi tulevane kirjanik venna eest ise koolipoistel silma peal hoidma. Penuja kirjutas Kitzberg kuulsaks oma raamatus "Ühe vana "tuuletallaja" noorpõlve mälestused". Mulgimaa tüübid ja olud on andnud ainest ka tema humoristlikele külajuttudele.

Kitzbergi Sõprade Selts käis hiljuti Lätimaal Kalkune vallas, kus Kitzberg omal ajal ametnikuna töötas. Seal teatakse Kitzbergi ja tema loomingut päris hästi, sest kirjanik aitas lätlasi rahvuseepose väljaandmisel.


Kitzbergi sünniajaks on ametlikes allikates märgitud 29. detsember, Asta Jaaksoo aga väitis, et Kitzberg ise on kirjutanud oma sündimise päevaks 27. detsembri. Nii peabki Kitzbergi Sõprade Selts kirjaniku sünnipäeva just viimati nimetatud kuupäeval, kuna inimene ise peaks oma sünnipäeva ikkagi kõige paremini teadma.


Huvitava faktina saime teada, et Kitzberg on käinud Taageperas laulukooris. 


Asta Jaaksoo rõhutas, et kultuuripärand ja selle säilitamine on väga oluline. Rahvas, kes oma suurmehi ei austa, sureb välja. Armastust kodumaa vastu tuleb kasvatada ka noortes ning alguse saab see juba oma perekonna pärandit uurides ja koolis kodulugu õppides.


Üritus toimus kultuuripärandi aasta raames.
Kaidi Kuškis
emakeeleõpetaja

Kommentaare ei ole: