16.04.13

"Mary Poppins" Vanemuises

Käisime Vanemuise teatris vaatamas muusikalietendust "Mary Poppins".

Muusikal on loodud P. L. Traversi raamatusarja "Mary Poppins" ja Walt Disney samanimelise filmi ainetel. Enamasti kõlab muusikalis Sherman Brothersi filmi tarbeks loodud muusika, ent on lisatud ka uusi laule, mille autoreiks on George Stiles ja Anthony Drewe koostöös Cameron Mackintoshiga. Sellisel kujul muusikal on tegelikult üsna uus: maailma esietendus toimus 2004. aastal Londonis. Eestis tõi muusikali lavale Rootsi lavastaja Georg Malvius.



Kes "Mary Poppinsit" on lugenud, teab, et nimitegelane pole mitte tavaline lapsehoidja, vaid ülimalt edev, eneseteadlik ja maagiliste võimetega. Idatuul toob ta Bankside perekonda Kirsipuude alleel ning perepoeg Michael ja -tütar Jane satuvad koos temaga uskumatutesse seiklustesse. Paraku jääb Mary üksnes niikauaks, kuni tuul pöördub...

Peaosas oli Nele-Liis Vaiksoo, Mary sõpra Berti kehastas Karol Kuntsel. Bankside pere liikmed olid Merle Jalakas (ema), Veikko Täär (isa), Kaspar Kiisk (Michael) ja Kristiina Raahel Uiga (Jane). Lisaks lõid veel etenduses kaasa Merle Jääger, Jaan Willem Sibul ning paljud teised Vanemuise näitlejad ja ooperisolistid.

Näitlejate osatäitmised olid võrratud. Nele-Liis Vaiksoo Mary Poppins oli parajalt riukalik. Eriti väärisid aga imetlust Bankside lapsi mängivad Kaspar Kiisk ja Kristiina Raahel Uiga, kes pidasid pika etenduse vastu ja laulsid laitmatult oma rolle, mis mahult olid võrdväärsed täiskasvanute omadega.

Väga muljet avaldav oli lavakujundus. Visuaalselt mõjus oli kaanteks kokku sulguv raamatukujund. Visuaalsus oligi peamine märksõna lavakujunduses: videoprojektsioon, pürotehnilised valgusefektid, tähekeste süttimine taevas ja üles lendavad inimesed lisasid etendusele särtsakust. Rõõmsameelset mängulisust lisasid ringi jooksvad põõsasloomad, hõbedaseks võõbatud kujud ja tantsu löövad lelud. Huvitavad olid ka kostüümid.

Välisest olulisemgi on see, et muusikal tuletas vaatajatele meelde, et palju tähtsam töö- ja rahaasjadest on sõbralikud suhted kodus ja üldse inimeste vahel. See on väga inimlik lavastus, mis püüab sisendada, et usaldus ja headus loovad elus kindlustunde.

Teatrikülastus sai teoks tänu heategevuskampaaniale "Aitan lapsi!"
Kaidi Kuškis
emakeeleõpetaja

Kommentaare ei ole: