12.04.14

Linnulaager Taageperas Kivimäel

10. - 12. aprillil toimus Taageperas Kivimäe hostelis linnulaager, kus osalesid linnuhuvilised õpilased nii meie koolist kui ka teistest Valgamaa koolidest. Laagris toimunust ilmus Valgamaalases artikkel, mille autori lahkel loal avaldame ka oma ajaveebis.

LINNUHUVILISED VALLUTASID HOSTELI

Rein Säinas, Valgamaalane

Taageperas asuvasse Kivimäe hostelisse kogunes möödunud neljapäeval 25 linnuhuvilist koolinoort kuuest maakonna koolist. Esindatud olid Ritsu lasteaed-algkool, Ala, Pühajärve ja Riidaja põhikool, Tõrva ja Valga gümnaasium.


Laagri korraldas Ala põhikooli loodusainete õpetaja ning projekti "Linnulaager edasijõudnud õpilastele" juht Evelyn Tamm. Looduslaagreid on ta organiseerinud juba kuus aastat. Siiani on laagrid toimunud suvel ja kestnud viis päeva.


"Seekordseks laagriks tuli idee Riho Kinksilt Eesti
ornitoloogiaühingust. Taagepera on looduslaagrite läbiviimiseks oma mitmekesise elustikuga väga sobiv. Ja Kivimäe hostel on oma maitsva ja koduse toiduga ning lahke pererahvaga igati sobilik koht lastelaagriteks," arvas Tamm.

Esimesel laagripäeval kuulati linnuteadlase Olav Renno loengut ja tehti väike linnuretk loodusesse. Joonistati jäälindu. Valmistatud tööd saadeti aga ornitoloogiaühingusse jäälinnu
joonistusvõistlusele. Enne öörahu saabumist kuulati veel Piret Pääri linnupärimusi ja korraldati jutuvestmisõhtu.
Linde uurimas. Teisi pilte vaata SIIT.                                                 Fotode autor: Evelyn Tamm

Reedel algas laagriliste päev juba varakult. Poole seitsmest suunduti varahommikusele linnulauluõppele ornitoloog Tarmo Evestuse juhendamisel.

Evestus kiitis Taagepera piirkonna rähniderohkust. Koos määrati looduses hallrähni, suur-kirjurähni, tamme-kirjurähni, valgeselg-kirjurähni ning nähti musträhni tegutsemisjälgi.


Pärast lõunasööki ja viktoriini said kõik kätt proovida pesakastide meisterdamisel. Meisterdamist juhendas Mihkel Maala, kes oli üles seadnud ka linnupesade näituse. Päeva lõpetas Riho Männik õhtuse linnuretkega. Selle käigus määrati üheskoos kokku 27 suleliste liiki.


Laupäeval rääkis aga laagrilistele lindudest Riho Kinks.


Ala põhikooli kaheksanda klassi õpilane
Kairi Peetersoo tuli laagrisse, et lindudest rohkem teada saada, eriti just jäälinnust. "Sain teada palju uut ja huvitavat selle linnu kohta, näiteks millised on tema sugulased maailmas ja et emas- ning isaslinde saab eristada vaid noka värvuse järgi."

Huvitav oli talle ka varahommikune linnuretk ning õhtu Piret Pääriga, kui kuulati pärimusi lindudest. "Selgemaks said mitmed linnuhääled. Renoveerisime ja puhastasime metsas olnud vanu pesakaste. Kuigi koju jõudsin väsinuna, jäi laagrist mõnus mälestus," lisas neiu.


Laagri läbiviimist toetasid Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Helme vald.


Kommentaare ei ole: