05.04.12

Loodusürituste sari: külas klimatoloog Ain Kallis

Täna esines Ala Põhikoolis klimatoloog Ain Kallis, kes on kogu oma teadliku elu ilma vaadelnud. Ta rääkis ilma ja kliimat mõjutavatest teguritest, ilma vaatlus- ja mõõtmisvahenditest ning ilma ennustamisest.
Eesti on pindalalt küll väike, kuid ilm võib olla riigi piires samal ajal väga erinev. Ilma kõige suurem mõjutaja on õhutemperatuur. Eestis on olnud kõige külmem 1940. aasta talv, kui termomeeter näitas -43,5 kraadi. Eesti soojarekord 35,6 kraadi on mõõdetud 1992. aastal Võrus.

Klimatoloog näitas ka ilma mõõtmise vahendeid ja selgitas nende tööpõhimõtet. 
Meile kõige lähem meteoroloogiliste ja hüdroloogiliste vaatluste jaam asub Tõrvas. Ilma ennustamiseks kasutatakse ka väga kummalisi võtteid: näiteks Zürichis Bööggis ennustatakse suveilma alates 1902. aastast suure luuakuhja põlema süttimise kiiruse järgi. 1974. aastal kulus selleks 5.07 minutit, 2001. aastal 26.23 minutit.

Lõpetuseks tunnistas hiljuti 70. sünnipäeva tähistanud teadlane, et ta suur unistus on oma silmaga näha tornaadot. Kunagi USAs reisides paigutati ta tornaado ajaks varjendisse, hiljem teatati, et tornaado oli paar miili eemalt mööda läinud ja kaks naist tapnud. 
Õnneks on Eesti rahulik paik elamiseks, kuid ilma vingerpussidega oleme me kõik kokku puutunud.

Üritusel olid kohal ka Tõrva Gümnaasiumi loodushuvilised õpilased ja nende õpetaja Liia Ortus. 
Osalejate hulgast loositi ka seekord välja loodusraamatu saaja. Õnn naeratas Ala Põhikooli õpilasele Reelika Viitakule.



Evelyn Tamm
loodusainete õpetaja
projektijuht





Loodusürituste sarja toetab Keskkkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaare ei ole: