15.11.18

Õppereis Tartusse

Täna käisime kogu kooliga õppereisil Tartus.

Esimeseks peatuspaigaks oli Eesti Rahva Muuseum, kus võtsime osa kolmest õpitoast. Nooremad õpilased tutvusid rahvuslike mänguasjadega, uurisid, milliste igapäevaesemetega on võimalik mängida ja meisterdasid riidest nukke. Keskmise astme õpilased osalesid õpitoas "Sõlesõõrid-salailmad", kus räägiti rahvuslikest ehetest ja meisterdati savist sõlgi. Vanemad õpilased uurisid õpitoas "Minu oma, meie oma" peremärke ja mõtlesid välja ka oma peremärgi, mis põletati puidust pannilabidatele. Lisaks külastasime püsinäitust.

Seejärel sõitsime Eesti Põllumajandusmuuseumi, kus osalesime muuseumitunnis "Maagiline mesi". Püsinäitusel "Mesindus Eestis" tutvusime mesinduse ajalooga, saime ülevaate mesilaste elutegevusest, nägime erinevaid tarutüüpe ja mesinike töövahendeid, saime teada, missugused taimed mesilastele meeldivad ning miks on mesi tervisele kasulik. Kõige üllatavam fakt õpilaste jaoks oli see, et töömesilane kogub oma elu jooksul imeväikese koguse mett, isegi mitte teelusikatäit.

Õpikojas vaatlesime mikroskoobiga õietolmu ja suiraterasid, valmistasime kunstkärjest küünlaid, lahendasime mesindusalast viktoriini ja loomulikult maitsesime mett. Lõpetuseks vaatasime filmi "Meemeistrite linn", mis aitas õpitut kinnistada, sest filmis sai näha mesilaste kõiki elutsükleid ja elukorraldust mesitarus ning võis tõdeda, et mesilased on kadestamisväärselt töökad ja vaprad putukad.

Kommentaare ei ole: