24.01.17

Kaitse end ja aita teist

Juba kaheksandat aastat järjest on õpilastel võimalik osaleda koolitusprogrammis "Kaitse end ja aita teist", mille eesmärk on anda eluks vajalikke ohutusalaseid teadmisi ja oskusi.

Meie koolist osalevad programmis 5.-7. klassi õpilased. Koolitajateks on spetsialistid politseist, tuletõrjest, kiirabist. Õpitakse käitumist erinevates ohuolukordades ning teiste abistamist nii, et oleks tagatud enda ohutus.

Projekt lõpeb maikuus ohutuslaagriga, kus testitakse ja kinnistatakse omandatud oskusi.

Täna õpetas kooliõde Malle Lemmle andma esmaabi. 7. klassi õpilastele jäid meelde järgmised tõed.

Kevin G: "Kui leiad lahtise haavaga inimese, siis esimese asjana tuleb helistada numbrile 112 ja siis tuleb võtta side või muu riie ning püüda verejooksu peatada."

Kevin K: "Õppisin, et kannatanu tuleb panna stabiilsesse küliliasendisse. Samuti jäi meelde, et südamemassaaži ei tohi karta liiga kõvasti teha - isegi kui mõni roie läheb katki, siis need paranevad ära."

Reivo: "Sain teada,  kuidas inimest elustada. Jäi meelde, et teisel inimesel verejooksu peatades peab vältima kokkupuudet verega. Õppisin ka hüppeliigest fikseerima."

Sander: "Mannekeeni peal sai proovida elustamist. Õpetati sidet õigesti peale panema."

Valerija: "Kui märkad lamavat inimest, siis ei tohi temast mööda minna, vaid tuleb kontrollida, kas ta hingab ja kas ta vajab abi. Kannatanu tuleb panna küliliasendisse. Kui kellelgi on haavas nuga või muu ese, siis ei tohi seda ise eemaldada, vaid tuleb side panna nii, et ese muutuks liikumatuks ja verejooks peatuks."

Kommentaare ei ole: