30.09.13

Programm "Seened ja samblikud" Heimtali loodusrajal

Täna käisime Heimtali loodusrajal, et läbida õppeprogramm "Seened ja samblikud". Meid võtsid vastu juhendajad Tiina Viir ja Ülle Kuldkepp.

Kuna tänavu on väga kehv seeneaasta, siis keskendusime rohkem puuseentele. Õppepäeva alustasid juhendajad seene-, sambla-, sambliku-, käbi- ja putukakogude tutvustamisega.

Tiina Viir rääkis, et puudel on samuti energiaväli nagu kõikidel elusolenditel ning näitas, kuidas energiavälja määrata. Samuti tutvustas ta erinevaid puuliike. Saime teada, et mõned puuliigid elavad väga vanaks: kuusk võib elada 300-aastaseks, mänd 600-, kadakas 900- ja jugapuu koguni 2000-aastaseks. 

Retkel Ülle Kuldkeppiga leidsime nii tavalisi samblikke ja sammaltaimi kui ka väga haruldasi kaitsealuseid liike, mis kasvavad ainult vääriselupaikades: sulgjas õhik, kurruline tuhmik, läikiv ulmik. Puuseentest leidsime kännupesse, tuletaela, musta pässiku ja tammekaku. Seeni me ei kogunud, sest tegemist on looduskaitsealaga. Vaatasime ja määrasime liike looduses. Tavalisematest sammaltaimedest koostasime kooli jaoks sammaltaimede õppekogu.

Tiina Viir näitab, kuidas määrata puu energiavälja.                               Fotode autor: Kaidi Kuškis
Teisi pilte vaata SIIT.
Evelyn Tamm
loodusainete õpetaja

Kommentaare ei ole: