19.09.11

Bernard Kangro 101. sünniaastapäeva tähistamine Valga Põhikoolis

Valgas J. Kuperjanovi tänaval asub linna üks sümboleid - Valga Valge Maja ehk Valga Põhikool, mille kuulsamaid vilistlasi on kirjanik Bernard Kangro. Kevadel kuulutati välja luulekonkurss, mis oli pühendatud B. Kangro 101. sünniaastapäevale. Konkursi tulemused selgusid täna, päev pärast kirjaniku sünniaastapäeva. Meie koolist olid üritusele kutse saanud 5. kl õpilane Tauno Visor, 8. kl õpilane Elen Liigus, 9. kl õpilased Merli Virki ja Reelika Viitak ning eesti keele ja kirjanduse õpetaja Kaidi Kuškis.

Pärast ringkäiku Valga Valges Majas õpilastest giidide saatel oodati kõiki B. Kangro nimelise eesti keele ja kirjanduse kabineti avamisele, kus tervitussõnad laususid Valga Põhikooli direktor Tarmo Post ja vastavatud kabineti juhataja Harry Zilensk. Valga Gümnaasiumi õpetaja Jaan Rapp pidas ettekande "Valga B. Kangro elus ja loomingus". Ettekandja tõdes, et Kangro on rohkem Tartu kirjanik, kuid Valga on tähtsal kohal tema mälestusetraamatus "Kipitai". Teadaolevalt on Valge Maja nimetus pärit just B. Kangrolt.

Üritus jätkus tuntud vilistlaste maaligalerii avamisega hoone kolmandal korrusel. Galerii esimeseks maaliks on loomulikult portree B. Kangrost. Kätte jõudiski päeva oodatuim osa: kirjanduslikul omaloomingu konkursil "B. Kangro - 101" osalenute tunnustamine. Žürii selgitas, et parima valimine oli oodatust raskem ning seekord otsustati, et kõikide osalejate omalooming ilmub almanahhis, mis omakorda oligi auhinnaks. Mis olekski kirjutajale parim tunnustus, kui see, et tema loodud tekst ilmub raamatus. Kuigi kõik tööd olid toredad, anti välja ka mõned eriauhinnad, milleks oli B. Kangro raamat. Meie koolist pälvis eriauhinna Tauno luuletus.

Ametlik osa oli sellega lõppenud, kuid Valga Kultuuri- ja huvialakeskuses jätkus B. Kangro sünniaastapäeva tähistamine. Esines kirjanik Rein Põder, kahekordne B. Kangro preemia laureaat, Eesti Raamatu peatoimetaja. Tartu Üliõpilasteater andis etenduse "Piirivöönd". Lavastus põhineb B. Kangro Tartu-romaanidel ("Jäälätted", "Emajõgi", "Tartu").

Loodetavasti innustab saadud tunnustus kõiki konkursil osalenuid julgelt jätkama loometegevusega
.

Kommentaare ei ole: