17.03.11

Rukkileib meie laual

Täna käisime Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis, et osa võtta leivaprogrammist "Rukkileib meie laual". Kõigepealt räägiti meile leivataina valmistamisest juuretise abil ja näidati, kuidas tainast leib vormitakse. Saime teada, et õige perenaine teeb leivale peremärgi. Meie tegime ühele ahju minevale leivale Ala kooli märgi - pliiatsi.

Kuna leib maitseb kõige paremini võiga, siis õpetati meile ka või tegemist vanaaegse võimasinaga. Kõigepealt valati rõõsk koor masinasse ja siis pidime väntama hakkama. Kõik proovisid rõõmuga seda rasket tööd.

Pärast leiva- ja võitegu läksime küüni, et tutvuda püsiekspositsioonis asuvate põlluharimisriistadega. Meile räägiti maaharimisest, viljakülvist ja -lõikusest. Vilja lõigati vanasti käsitsi kas sirbi või rautsiga, aga ka vikatiga. Vilja peksti kootidega - soovijad said seda tööd ka ise proovida. Samuti oli võimalik proovida vilja jahvatamist käsikiviga või uhmris.

Veel vaatasime filmi rukkist ja käisime sepikojas. Seejärel oodati meid lauda, kus saime maitsta suppi ning selle kõrvale ehtsat rukkileiba võiga.

Kaasa saime lauamängu "Kuidas valmib leib".
Eesti Põllumajandusmuuseum väärib külastamist.

Kommentaare ei ole: