26.11.12

Projekti "Aastaajad rabas" kolmas tegevus: õppepäev "Raba linnud"

Täna pärast 5. tundi toimus loeng teemal "Raba linnud", meile esines Kaja Kübar.


Saime teada palju huvitavat rabas elavate lindude kohta:

  • Rabapistrik on väga haruldane lind ning ta on looduskaitse all.
  • Laukhanedele meeldivad laukarabad; haned üldiselt eelistavad lageraba, sest neile ei meeldi puud.
  • Tutkastel on puhevil kuklasulestik, emaslinnud on tagasihoidlikumad, isaslindudele meeldib aga väga kakelda. Tutkad on looduskaitse all.
  • Rabametsades eelistab elada metsis, kes on meie suurim kanaline. Metsistel on omapärased peibutus- ja paaritusmängud. Metsis on jahikeelu all.
  • Sookurg pole eriti osav pesaehitaja, ta lihtsalt vooderdab pinnalohku kõrte või oksarisuga. Sookurg ei lasku kunagi puu otsa. Sügisel rändab ta Põhja-Aafrikasse talvituma.
  • Kiivitaja pesitseb maapinnal. Ta on hästi elav ja häälekas lind. Eriti meeldib talle joosta. Kiivitaja tunneb kergesti ära tänu kuklas püsti olevale suletutile.
  • Koovitaja on pikkade jalgadega ning pika peenikese ja veidi kõvera nokaga lind.

Õpitu kinnistamiseks mängisime mängu, kus pidime linnud ära tundma ning vastasime viktoriiniküsimustele.

Kairi Peetersoo ja Kaisa Pinka
7. kl õpilased






                                                   Toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

22.11.12

Mulgi perepidu

Täna õhtul peeti Ala rahvamajas Mulgi perepidu. Õhtut juhatas Alli Laande, kes rääkis veidi mulkidest ning nende keelest ja kommetest. Esinesid Ala ja Ritsu kooli õpilased regilaulude ning rahvatantsuga. Samuti tantsis memmede rühm Hõbetäht ja naisrühm Liisud - nii võis näha ka Mulgi rahvarõivaid. Omakirjutatud mulgikeelset luulet esitas Vello Jaska, torupillil mängis Ants Taul.

Meeleoluka eeskava lõpus pakuti kõikidele mulgi putru. Pärast kehakinnitust võisid huvilised osa võtta töötubadest: Ester Sakki juhendamisel sai teha käsitööd, Kaja Hass õpetas nukkude tegemist, Kaidi Kuškise juures sai lahendada mulgikeelseid mõistatusi ja ristsõnu ning Ülle Rosenbergi juhendamisel sai kujundada endale oma või oma talu nimega puidust sildi.

Perepidu toimus "Mulgimaa kultuuriprogrammi" raames, projektijuht Evelyn Tamm.

Pildigaleriid saad näha SIIT.

13.11.12

Projekti "Loodusele lähemale" kolmas tegevus: õppeprogramm "Metskits"

Täna toimus meil õppeprogramm "Metskits", mille viis läbi Triinu Pertels Vapramäe-Vellavere-Vitipalu sihtasutusest.

Hommikul käisime Triinu ja tema abilise Janeliga raja läbi ja tegime ettevalmistusi. Enne retke rääkisid koolitajad lastele metskitsest, näitasid pilte ja sokkude sarvi. Seejärel riietusime, kusjuures igaüks sai selga ka midagi teemakohast: suuremad poisid said soku sarved, suuremad tüdrukud olid kitseemad ja väiksemad mudilased riietati kitsetalledeks.


Alustasime õpperaja läbimist. Esimeses peatuses pakuti rosinaid šokolaadis ning räägiti nende sarnasusest kitsepabulatega.


Teises peatuses kuulsime kitsede hüppevõimest ja lapsed proovisid ka ise hüpata. Edasi saime teada, kes on kitsede ja sokkude vaenlased ning mängisime mängu "Kitsed, tulge koju!".


Kolmanda peatuse vahva tegevus oli puude otsa riputatud kapsalehtede kättesaamine ja söömine ilma käte abita.

Kapsalehte söömas. Teisi pilte vaata SIIT.

Neljandas punktis nägime piltlikult, kuidas metskitsed joovad. Lapsed said ka selle mänguga hästi hakkama.


Viiendas kohas saime teada, milliseid häälitsusi teevad kitsed, sokud ja talled. Vanasti kutsuti metskitse kabraks (kaber).


Koolimajja tagasi jõudes tegime õpitust kokkuvõtte, igale lapsele kingiti järjehoidja ja tunnistus selle kohta, et ta oli tubli kitsematkal osaleja.

Laine Kink
lasteaiaõpetaja